Od czasu gdy człowiek zapanował nad zimnem i zaczął je wykorzystywać do magazynowania żywności, jego los uległ(o) poprawie. Produkty o krótkim terminie spożycia jak nabiał czy mięso potrzebują należytych warunków termicznych. Inaczej będą niezdatne do spożycia. Dziś w każdym domu można spotkać lodówki czy chłodziarki. W dużej ilości pomieszczeniach(ń) instaluje się również klimatyzację. A to tylko część z zastosowań chłodnictwa. Poniżej postaramy się przedstawić przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.

Kto jako pierwszy zaczął korzystać z niskich temperatur?

Wpływ warunków termicznych na długość przydatności pożywienia znany jest od od tysięcy lat. Ludzie pierwotni używali jaskinie do magazynowania swoich łupów. W miejscach gdzie klimat był zimniejszy spiżarnią były dziury w ziemi. Bryły lodu z resztą do dziś jest używany do wszelakich patentów.

W pewnych rejonach lód nie był powszechnie dostępny. To zainspirowało, na początku XIX wieku, wynalazców do prac nad ułatwieniem dostępu do niskich temperatur. Dzięki temu ludzkość mogą ich używać wedle swoich potrzeb. Pierwsze urządzenia chłodnicze działały na zasadzie absorpcji. Dzięki implementacji(e) właściwego(j) substancji czynnej do maszyny dostawało się substancję o niskiej temperaturze.

Przez lata zaczęto projektować nowe technologie chłodzące. Branża ta rozrosła się w szybkim tempie. Po latach okazało się, że część składników wykorzystywanych w maszynach chłodzących jest szkodliwa dla życia ludzkiego i atmosfery. Całe szczęście nowe technologie pozwalają budować urządzenia nieszkodliwe dla klimatu.

Nie tylko lodówki – do czego jeszcze wykorzystuje się chłodnictwo?

Nauka związana z chłodnictwem to dosyć szerokie pojęcie. Błędem byłoby spłycanie jej tylko do gromadzenia żywności i utrzymywaniu jej w niskich temperaturach. Oczywiście, że to pierwsze skojarzenie – przecież każdy ma w domu lodówkę.

Jednak jest to tylko kropla w morzu prawdziwych funkcji chłodnictwa. Kiedy mówimy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów w grę wchodzą rozległe instalacje urządzeń chłodniczych. Utrzymanie ujemnej temperatury w chłodni to duży wysiłek energetyczny, którym zarządzają szyte na miarę aplikacje. Coraz więcej jest w tym informatyki.

Także ustawienie temperatur(ą)y wewnątrz wybranych pomieszczeń to domena chłodnictwa.

Znowu – w przypadku pojedynczych miejsc nie wydaje się to trudne. Wyzwania zaczynają się, gdy klimatyzacja ma być rozszerzona duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku takich budynków każde(y) pokój żyje własnym życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. W związku z tym klimatyzacja musi być doprowadzona w każdy zakamarek, podobnie jak systemy zarządzania. Całość ustawia odgórnie, dając przy tym możliwość indywidualnego dopasowywania temperatury rezydentom pomieszczeń.

Ponadto chłodnictwo jest użyteczne w branżach zajmujących się nowoczesnymi technologiami. Często na pewnym etapie procesu twórczego wymagane jest schłodzenie danych elementów. Klimatyzacja jest istotnym ogniwem egzystencji serwerowni – obciążone zadaniami dyski szybko się grzeją – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego objawy nagrzania.

Dbanie o systemy(ów) chłodnicze(ych)

Wszystkie wykorzystywane przez nas rzeczy wymagają konserwacji. To w jaki sposób o nie dbamy rzutuje na długość działania sprzętu. W związku z tym warto dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu fachowców, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.

Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam wskazywać ewentualne awarie. Daje to opcję odpowiedniego reagowania. Wydłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich zastosowania.