Obecnie ciężko sobie zobrazować dowolną gałąź przemysłu spożywczego bez właściwych układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy stosowany jest powszechnie – od prywatnych domów, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom oraz komorom chłodniczym sklepy są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Ogromne hale produkcyjne trudniące się wytwarzaniem żywności wymagają naprawdę wiele przestrzeni o niskiej temperaturze, aby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki trudniąca się wytwarzaniem i utrzymaniem właściwej temperatury w określonych przestrzeniach. Można powiedzieć, że tego typu urządzenia funkcjonują na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są niezbędne? Jak wyglądają urządzenia chłodnicze przeznaczone dla przemysłu?

Przetwórstwo mięsne – potrzebne układy chłodnicze

Produkcja mięsa jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Żeby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i jednocześnie będące bezpieczne do spożycia przez człowieka, potrzebne są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a nawet mrożenia. Mięso jest artykułem wyjątkowo czułym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może w bardzo krótkim czasie się zepsuć. Tego typu produkcja składa się z kilku etapów, gdzie każdy z nich zazwyczaj potrzebuje odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą dysponować zaawansowanymi technologiami w dziedzinie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego rodzaju układy powinny być zrobione z wysokiej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku bardzo istotna jest higiena. Oczywiście każdy zakład produkcyjny powinien zadbać o regularne przeglądy tego typu urządzeń, żeby mieć gwarancję, że będą one niezawodne i nie ulegną awarii w najmniej właściwym czasie. 

Układy chłodnicze w przemyśle browarniczym

W czasie wytwarzania piwa zasadnicze znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego tworzenia. Proces warzenia piwa wymaga wyjątkowo precyzyjnej regulacji temperatury już na etapie przygotowywania brzeczki, ale również podczas fermentacji, i finalnego chłodzenia. Również w tej sytuacji ogromne znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna gwarantująca odpowiednie warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich srtykułów jest z całą pewnością korozja. Także takie elementy jak zawory i filtry muszą być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi typu amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze należy zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Trzeba pamiętać o systematycznych przeglądach, które są bardzo istotne. 

Artykuły mleczne – czemu specjalistyczne układy chłodnicze są tak istotne?

Współczesny przemysł mleczarski bez wątpienia nie może się obyć bez nowoczesnych technologii w dziedzinie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie muszą mieć zagwarantowaną odpowiednią temperaturę, w innym przypadku mogą być niezdatne do spożycia. Cała produkcja bazuje na zachowaniu odpowiedniej temperatury. Należy pamiętać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować systemami gwarantującymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale także lodów, które są szczególnie wrażliwe na wzrost temperatur. Także w tym przypadku korozja być przyczyną kłopotów z zachowaniem odpowiedniego poziomu higieny, z tego powodu wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszelkie zakłady zajmujące się przetwórstwem rybnym powinny posiadać dobrze działające systemy chłodnicze zapewniające najwyższą jakość produktów. Tego typu rozwiązania powinny znaleźć się zarówno na statkach łowiących ryby, jak i w zakładach przemysłu rybnego. Nie można zapominać, że przede wszystkim środowisko morskie ma negatywny wpływ na tego rodzaju urządzenia, dlatego koniecznie muszą być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Tego rodzaju urządzenia powinny być także wyposażone w opcję dokładnego doboru temperatury ze względu na wyjątkową podatność mięsa rybnego na jej wahania.